Doğal Meybuz Tarifi

doğal meybuz dondurma

Çocukken hepimizin bayıldığı buz parmak dondurmalarını yapmak artık çok kolay. Hem de yüzde yüz doğal, istediğiniz meyveyi kullanarak ve ekstra şeker katmadan! İhtiyacınız olan tek şey yemek istediğiniz meyve, limon ve bir mutfak robotu.  Bu tarif, hemen tüketmezseniz bozulacak, atılacak olan evdeki fazla meyvelerinizi değerlendirmek için de harika bir çözüm.

Malzemeler:

  • Şeftali, karpuz, mango, çilek, frambuaz, yaban mersini vb. yaz meyvelerinin olgunlaşmış (tatlanmış) olanlarından istediğiniz kadar
  • 1 adet Limon
  • Mutfak robotu
  • Dondurma saklama kabı ve tahta sopaları

Hazırlanışı:

Şeftali gibi bir meyve kullanacaksanız iri parçalar halinde keserek mutfak robotuna koyun. (Çilek vb. taneli bir meyve ise parçalamaya gerek yok.) Üstüne damak tadınıza göre dilediğiniz kadar limon suyunu ekleyin ve makineyi çalıştırın. İstediğiniz sıvı kıvama gelince robottan alıp dondurma kaplarına yerleştirin. Üstlerine dondurma sopalarını da ekleyin ve buzluğa koyup dondurun. İstediğiniz zaman dolaptan çıkarıp keyifle, bu sağlıklı güzelleri höpürdetin. Afiyet olsun! :-)

  • Genelde şeftali, mango gibi bütün halinde olan meyveler için 1 adet meyveye yarım limon, çilek, yaban mersini gibi küçük meyvelere, 1 avuç meyveye yarım limon yetiyor ama tamamen kişiye ve damak zevkine bağlı kullanım oranları. En güzeli azar azar ekleyip tadına bakmak bence :-)
  • Bazı dondurma kaplarının kendi plastik sopaları da oluyor ama tahta sopalar bana daha otantik geliyor. Nasıl isterseniz öyle seçebilirsiniz.
  • Dondurmaları hazırladıktan sonra derin dondurucuda saklamak için hazır satılan dondurma kalıplarını, sopa olarak da kısa tahta sopaları kullanabilirsiniz. Bu ürünler ev/mutfak eşyası satan mağazalarda uygun fiyatlara kolaylıkla bulunabiliyor. Tahta sopalar ise kırtasiyelerde bile var. Ama elinizde böyle bir dondurma kabı ve tahta sopalar yoksa da üzülmeyin. Dondurmalarınızı kâğıt bardaklara döküp, tahta sopalar yerine de tatlı kaşığı vb. kullanabilirsiniz. Kâğıt bardaklar da marketlerde satılıyor. Baktınız çok sevdiniz meybuz yapmayı o zaman özel bir dondurma kabı ve tahta sopaları almanın, işe biraz daha renk katmanın vakti geldi demektir.

Not:

Dondurmaları çıkarmak için saklama kabınız dörtlü vb. ise tüm kabı çıkarıp azıcık (1 dk kadar) dışarıda bekletin. Bir bıçağı hafifçe ıslatın. Çıkarmak istediğiniz dondurmanın kapla temas eden kısmının etrafından bıçağı hafifçe, zarar vermeden nazikçe dolandırın. 30 saniye kadar sonra kolaylıkla içinden çıkıyor dondurma.

Bu tarifi, bozulacak meyveleri iri parçalar halinde kesip, saklama poşetlerine koyarak (çilek vb. bütün olarak) buzluğa atıp, yemek istediğiniz zaman buzluktan çıkarıp da yapabilirsiniz. Sadece bu durumda hemen mutfak robotunda parçalanmak için çok sert olacaktır. Mutfak robotuna donmuş meyveleri koyup üstüne limon sıkıp bir süre bekleyip, meyveler hafif yumuşayınca robottan geçirebilirsiniz. Bu durumda bir kaba alıp hemen de tüketebilirsiniz. Buzluğa atıp sonra da tüketebilirsiniz. Yalnızca iki kez donmuş olacağı için besin değerlerini kaybedip sağlıksız bir hale gelebileceğini dikkate almak gerekebilir.

Namaste!