Altın Süt (Golden Milk) Tarifi

Siz de benim gibi sağlıklı tarifleri seviyorsanız, uzun zamandır kış aylarımın vazgeçilmezi olan Altın Süt tarifimi sizlerle de paylaşmaktan büyük heyecan duyuyorum. Bu harika ayurvedik içeceği İngilizcede “Golden Milk, Golden Latte” isimleri ile de görebilirsiniz.

Hem içindeki enfes aroma hem de antienflamatuar özelliği ile sağlığınıza yapacağı katkıları düşündükçe, mutlaka ve mutlaka siz de çok seveceksiniz. Biliyorum.

Vegan ve Vejetaryen dostlarım. Tabi ki sizleri de unutmadım! Açıkladığım ufak dokunuşlar ile sizler de bu tarifi kullanabileceksiniz.

İnek sütü yerine bitkisel süt kullanarak (badem sütü, soya sütü, vb.), bal yerine de Hindistan cevizi şekeri, agave şurubu, pekmez gibi alternatifleri kullanarak bu tarifi vegan / vejetaryen bir hale de getirebilirsiniz.

Hazırsanız, tarifimize başlayalım.

Uzman Yardımı Alın

Önce malzeme listemize bakalım:

  • 1 Bardak Süt (inek, badem, soya vb. sütü olabilir. Zevkinize göre seçin. İnek sütü kullanacaklar sütçünüz var ve doğal süt bulabiliyorsanız daha da güzel olur. Ben öyle yapıyorum.)
  • 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • ¼ çay kaşığı Karabiber
  • 1 çay kaşığı Zerdeçal
  • 1 çay kaşığı Zencefil
  • 1 Tatlı kaşığı Bal
Uzman Yardımı Alın

Malzeme Listesi ile ilgili benim hassasiyet gösterdiğim konular neler?

Malzeme listesi ile ilgili benim dikkat ettiğim en önemli şey, kullandığım içeriklerin doğal, tam ve organik olması.

Doğallıkla kast ettiğim şey mesela bal ve sütün mümkün olduğunca doğal, katkısız olması. Bunu sağlamak için ben sütçümden haftalık inek sütü alıyorum. Badem sütü kullanıyor olsaydım da sütümü kendim yapmayı seçebilirdim. Maalesef ki marketlerde satılan her iki sütte de inanılmaz derecede katkı ve koruyucu var.

Tam ürünler İngilizcede “whole food” olarak geçiyor. Yani bunun anlamı henüz kullanılmamış, muhteviyatı bozulmamış, doğada bulunduğu haliyle demek. Mesela bu tarifte zencefili kullanacağım miktarda kesip rendeleyip tarife ekliyorum. Karabiberi tarife ekleyeceğim sırada değirmende öğüterek kullanıyorum. En kötü ihtimalle zencefili önceden rendeleyip derin dondurucuda saklıyorum. Bu şekilde soğuk kış gecelerinde elimin altında her zaman bu tarif için taze zencefilim olmuş oluyor.

Bu yöntemler hoşunuza gittiyse önerebilirim. Bana çok yardımı oluyor. Kendime çok iyi baktığımı hissediyorum. Sütümden aldığım keyfi arttırıyor.

Listedeki malzemeleriniz hazırsa artık pişirmeye geçebiliriz:

Pişirmek o kadar kolay ki! En zevkli kısmı da bu bence.

Önce sütünüzü bir kaba alın. Sonra tüm malzemeleri içine ekleyin. Zerdeçal, zencefil, karabiber, Hindistan cevizi yağı. Kısık ateşte karıştırarak pişirin. Pişince ocaktan alın. İçmek istediğiniz bardağa koyun. Ben genelde sevdiğim bana huzur veren bir kahve kupama koyuyorum sütümü. Karabiber, zencefil ve zerdeçalı taze kullandıysanız lifler ve katı partikülleri içmek istemiyorsanız sütünüzü bir süzgeç yardımı ile bardağınıza koyabilirsiniz.

Şimdi Sıra Serviste:

Burada dikkat dikkat diyorum! Çünkü en önemli kısıma geldik.

Sütünüze ekleyeceğiniz bal hem sütünüzün besin değerini arttıracak hem de harika bir aroma verip tatlandırarak son dokunuşu yapacak.

Peki, ama balı nasıl ekleyeceğiz?

Uzman Yardımı Alın

Sütünüzün o kaynar halinin biraz ılınmasını bekleyin. Çünkü aşırı sıcağın baldaki besin değerlerini öldürmesini istemiyoruz. Sütünüz hafif soğuyup buz gibi de olmadan, balı eritecek ısıya geldiğinde balınızı ekleyip karıştırın. Artık sütünüz hazır. Afiyetle için.

Son söz;

  • Eğer elinizde taze ürünler yoksa toz zencefil, toz karabiber, toz zerdeçal da kullanabilirsiniz.
  • Taze sütünüz yoksa paket sütleri de kullanabilirsiniz. Bu güzellikten mahrum kalacak değilsiniz ya! Bazen ben de öyle yapıyorum:)
  • Kilo kontrolü için light süt de kullanabilirsiniz.
  • Tam yağlı süt kullanıyorsanız Hindistan cevizi yağı kullanmayabilirsiniz ama bu yağın zerdeçalın absorbe edilmesine yardımcı olduğu söyleniyor.
  • Bazı tariflerde tarçın kullanıldığını da görüyorum ancak bu tarifte kullandığımız tatlar zaten oldukça keskin aromalar olduğundan bu hali ile bana yeterli geliyor.
  • Gıda alerjiniz, hassasiyetiniz veya özel bir durumunuz var ise (hamilelik, vb.) elbette doktorunuza danışın.
  • Bu sütü taze kuruyemişlerle birlikte sabah kahvaltı öğünü olarak da tüketebilirsiniz. Sütün protein ihtiyacını ve yemişlerin de sağlıklı yağ ve besin ihtiyacını karşılayacağını söylüyor uzmanlar.
  • Akşam yemeğini erken yiyip, gece yatmadan 1-2 saat önce gevşemek ve rahatlamak için de içebilirsiniz. Ben genelde böyle kullanıyorum. Buna “ Me Time”, “Ben zamanı” diyorum!

Sevgilerimle, sağlıcakla kalın

Rana Korkunç

Not: Bu tarifi kaynak göstererek dilediğiniz yerde paylaşabilirsiniz.